O jídlu šetrně

10. září 2018 v 10:24 | Ellaria |  Mixle (i pixle)
Salut.
Po strašně dlouhý době. Nemám potřebu to vysvětlovat.
Dlouho jsem si pohrávala s myšlenkou na zrušení blogu. Jednou bez vysvětlení, prostě zmizet. Pak zase s dlouhosáhlým článkem, ve kterým bych vše vysvětlila a uzavřela. Pak mě to přešlo. Asi tohle místo ještě stále potřebuju. Možná jsem jediná, ale možná mi je to jedno. Chci psát a nechci si přitom připadat hloupě. Snad ti všechno najde svůj cíl - i moje články.
Směřováním blogu si nejsem vůbec jistá. Budu psát to, co budu potřebovat.
A tenhle výlev kurzivou neberte vůbec agresivně nebo jinak zle. To mi jen plynou myšlenka a zároveň se vás snažím uvést do obrazu.

Ale! O čem bude dnešní článek?
Chtěla bych se s vámi podělit o pár tipů, jak šetřit na jídle. Ne, nebojte se, nebudu vám doporučovat kuřecí kůžičky ani rozkládání toaleťáku na jednotlivé vrstvy. Nebudu to rozebírat obchodní triky jakože nejdražší zboží je ve výšce očí. A už vůbec neříkám, že jsou moje rady univerzální. Berte to tak, že tohle dělám já a přijde mi to dobré - jestli dojdete ke stejnému závěru je na vás.
https://www.drinkpreneur.com/wp-content/uploads/2018/08/www.drinkpreneur.com-unfavorable-weather-conditions-continue-to-batter-food-production-blog-featured-healthy-foods-20180306.jpg


1) Lokální potraviny
Nejsem bio-eko blázen.
Pouze jsem přišla na to, že nákupem od lokálních prodejců potažmo chovatelů a pěstitelů se dá ušetřit. Po cestě domů mám tržnici, kde denně lidé prodávají své produkty - zeleninu, ovoce, sazenice, někdy med, marmelády a podobné věci.
Nakupuju tam neskonale ráda, protože...
  • peníze dostane babička/dědeček, který prodává a ne velkoobchodní monstrum ► podporuju místní
  • vím, kde mají potraviny konec (kde a jak byly pěstovány)
  • potraviny jsou opravdu čerstvé (nedozrály na x týdenní cestě a ve skladu)
  • potraviny jsou kvalitní (rajče voní a chutná jako rajče, brambory se dají normálně uvařit a mají chuť...)
  • sezónní nabídka ► jak jsem psala ve svém článku o zdraví. Příroda jistě dobře ví, proč určité potraviny dozrávají v určitou dobu. Vůbec neříkám, že je špatné si koupit mandarinky, když na ně máte chuť. Ale zároveň si ráda koupím do jablko, když jich jsou na podzim mraky.
  • Levné ► to je jádro našeho článku. Potraviny jsou neskutečně levné. V supermarketu koupím kg brambor za cca dvacet korun. I přes pečlivou prohlídku nezřídka polovinu vyhodím, protože jsou nahnilé (popřípadě mi to začne hnít do pár dnů doma), nemají chuť a nedají se uvařit (jedna brambora rozpadlá na drť, jak je rozvařená a druhá tvrdá jako kámen). Na tržnici pořídím kg brambor v rozmezí 8-15 kč. Vydrží a chutnají jako brambor.
2) Ne polotovarům
Jednak to není nejzdravější. A potom to stojí dost peněz navíc.
Neříkám, že se musíte se vším plácat doma - taky si koupím houskový knedlík v obchodě. Ale přijde mi zbytečné kupovat si pytlíkové polévky, směsy na dorty a jiné vymoženosti.
Investice do zeleninové polévky vařené doma může být menší a především víte, že jste do ní nenasypaly x éček, dochucovadel a regulátorů chuti.

3) Mlsám, mlsáš, mlsáme
Pochutiny ať sladkého či slaného charakteru překvapivě tvoří nezanedbatelnou položku na výsledné ceně.
Berte to jako polotovary - mnoho věcí si můžete jednoduše ukuchtit doma. Zdravěji. Levněji.
Zase tu netvrdím, že už si nikdy nekoupíte brambůrky nebo koláček (jasně, že si to taky kupuju), ale je zbytečný si nasypat do vozíku x pochutin.

4) Plán
Je příšerný vtrhnout do obchodu bez plánu na to, co chcete koupit. To potom procházíte regály a sypete do košíku první poslední, protože by se to mohlo hodit.
Pište si nákupní seznam. Seznam, který obsahuje položky, které doma postrádáte. To se vám potom nestane, že přijdete domů s pěti balíčky křupek, ale bez zubní pasty, kterou už třetí den mačkáte z prázdné tuby. Budete mít před očima, co skutečně potřebujete koupit.
Je dobré si před nákupem sednout a zamyslet se, co budete následující týden (respektive v období, které vás dělí od dalšího nákupu) vařit. A podle toho sestavit nákup.

5) Vařit doma
Tohle úplně nesouví s nákupem potravin jako takových. Mnoho lidí chodí do práce bez svačiny/oběda. Osmihodinovou pracovní dobu asi málokdo vydrží bez jídla a proto většina lidí ráno zamíří do obchodu na nákup svačiny/oběda, popřípadě si na oběd vyrazí. Tyhle drobné částky (především za svačiny) jsou ubíjející. Ono se to nezdá, když vysypete 40 kč - to přeci není moc. Ale uvědomte si, že teď 40 kč sypete pět dní v týdnů. To jsou dvě stovky za týden.
Ano, jíst se musí. Ale když si budete jídla dělat doma, tak vás to vyjde lépe a opět zdravěji.
A pořídit si pěkný termo hrnek a do něj si dělat kafíčko/čajíček než vyrazíte do víru města taky ušetří mega-moc peněz. Ten hrnek si kupte třeba za dvě stovky, který ušetříte nenakupováním svačinek.

6) Minimální trvanlivost
Nebojte, nebudu vás tady nabádat, abyste baštili dávno prošlé potraviny, protože to vyjde levněji.
Nicméně některé obchody mají speciální regál, ve kterém nabízí potraviny, kterým hrozí, že "projdou". Občas takové potraviny můžete najít přímo mezi ostatním zbožím označené speciální nálepkou. Na těchto potravinách není vůbec nic špatného - jen zítra nebo pozítří propadnou. A často na ně bývají velké slevy. A proto pokud víte, že je využijete; berte. Mnohdy bývají o polovinu levnější.

A co akce?
Kdo by nemiloval slevy? Na to pozor, přátelé. Záměrně je tady neuvádím, jelikož u slev musíte být zdatní počtáři. Přišla jsem na to, že mnoho slev se jako sleva pouze tváří. Například u zlevněného pracího prášku zjistíte, že rozdíl mezi malým zlevněným balením a velkým nezlevněným balením je dvanáct korun. Ale lidi berou, protože je to s cedulkou sleva.
Některé slevy se určitě vyplatí. Ale záleží, jestli máte svaly a nervy na přetahování se s dalšími davy lidí...

A to je nejspíš vše.
Časem zase s něčím přijdu.
Ell.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama